Megjelent a 2021-es Felsőoktatási Rangsor 2020. november 19.

A Pázmány ITK műszaki területen továbbra is az első helyen áll, informatikai területen pedig harmadik a rangsorban.

Megjelent a Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2021. Az idén már negyedik éve mutatják be a kiadvány készítői a magyar felsőoktatási intézmények sokszempontú rangsorát. A Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2021 részeként most is elkészült a magyarországi egyetemek és főiskolák abszolút rangsora és az egyes képzési területek, valamint azok legnépszerűbb szakjainak kari rangsorai is megjelentek a kiadványban november 5-én.

Az idei Figyelő Felsőoktatási Rangsor legfontosabb listáit a képzési területi rangsorok jelentik. Az egyes képzési területeket a legnépszerűbb szakokat indítók rangsorával, az adott szakokon végzettek leggyakoribb foglalkozásait reprezentáló szófelhők és a képzési területet átfogóan ismertető infografikák segítségével mutatták be a szerkesztők.

Műszaki képzési területen első helyen a Pázmány ITK végzett 56,5 ponttal, második helyen a BME VIK áll, őt pedig a BME GPK követi. A Karunk műszaki képzéseire felvett hallgatók átlag pontszáma 441,3 pont, a felvettek 97,8%-a került be 400-nál magasabb pontszámmal. Hallgatóink kutatási munkáját oktatóink segítik, akiknek 61,8%-a kutatói státuszban van foglalkoztatva.

Informatikai képzési területen Karunk a harmadik helyen áll a 2021-es rangosrban. Az első helyen az ELTE IK végzett, második helyen pedig a BME VIK áll. A Pázmány ITK informatikai képzéseire felvett hallgatók átlagpontszáma 407,3 pont, a külföldi hallgatók aránya a képzési területen 18,4%. Három másik budapesti egyetemmel együtt (Corvinus, ELTE IK, BE VIK) a Pázmány ITK elsőéveseinek több mint a fele 400 pontnál többet ért el a felvételi eljárásban. Az informatikai képzési terület legnépszerűbb szakja a Mérnökinformatikus képzés, a szak ransorában Karunk a második helyen végzett.

A kiadványban a HÖOK elnökének jegyzete reflektál az oktatási rendszerben a COVID okozta nehézségekre és a Rab Árpád jövőkutatóval készült interjúban arról olvashatnak, hogyan készülhet fel az egyetem a hibrid oktatásra és mi az az e-learning, hogyan érdemes az élethosszig tartó tanulást értelmezni.

A Felsőoktatási Rangsor hasznos témáit kiterjesztve és azokat további érdekes és hasznos tudnivalókkal, szórakoztató tartalmakkal kiegészítve elindult az UniLife felsőoktatási portál, ahol további hasznos cikkek találhatók.

Forrás: Figyelő, Magyar Nemzet

x