Nemzeti Kiválósági Program 2018. június 14.

A nyertes pályázatok között a PPKE ITK pályázata is megtalálható.

Pályázat címe: A mesterséges intelligencia matematikai alapjai

A projekt legfőbb célja egy olyan tudásbázis létrehozása, amely közelebb hozza, avagy felzárkóztatja az országot a jelenleg zajló mesterséges intelligencia forradalom élvonalához. Mérföldköveink között nagy súlyt fognak kapni a neurális hálózat alapú gépi tanulás matematikáját szilárd alapokra helyező kutatások. Azt várjuk, hogy ezen kutatások segíteni fogják a gyakorlati megoldások hatékonyabbá tételét is.
A projekt tartalmaz teljesen gyakorlati, legfőképpen orvosi alkalmazásokat is, amelyek arra hivatottak, hogy demonstrálják a gépi tanulásban rejlő ipari lehetőségeket. Külön hangsúlyt fektetünk arra, hogy ezek az alkalmazások jól illeszkedjenek az országban zajló legkiemelkedőbb orvosi kutatásokhoz, illetve azokat támogassák. Ezáltal a nemzetközi piacon is versenyképes termékek létrehozása válik lehetségessé.
Az ITK kutatásai a nyelvtechnológia és a gépi tanuláshoz szükséges adatredukció és annak alkalmazásainak területeit érintik.

Elnyert támogatási összeg: 100 MFt

Konzorciumi partnerek: MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet (konzorciumvezető), MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem.

x