Nemzetközi számítógépes nyelvészeti konferencia az ITK-n 2017. április 24.

Idén a Pázmány ITK adott otthont a 18. CICLing konferenciának (Conference on Intelligent text processing and Computational Linguistics), 2017. április 17- 23. között.

"A konferencia általános célja megismertetni egymást a különböző országokban folyó nyelvtechnológiai kutatások eredményeivel. Az intelligens szövegfeldolgozás ma már mindennapjaink része, ezért nem véletlen, hogy az előadók között sokszor megtalálni a legnagyobb világcégek, a Google, az IBM vagy idén éppen a Facebook ezzel a témával foglalkozó kutatóit.
Az intelligens szövegfeldolgozást és a számítógépes nyelvészetet az utóbbi időben az elérhető szövegek hatalmas mennyiségének és a feldolgozó eszközök kapacitásának növekedése miatt leggyakrabban ma már egyetlen szóval nyelvtechnológiának nevezik. Ezen a területen nagy sebességgel jelennek meg újabb és újabb módszerek, ezért a CICLIng nem köti a résztvevőket egy-egy szűkebb részterülethez. A konferencia tematikus szempontból nyitott, csupán az a fontos, hogy akinek a szöveg- vagy beszédfeldolgozás területén új elméleti, illetve a gyakorlatban is jól használható eredménye van, az itt egy szigorú előbírálati rendszeren átjutva beszámolhat róla.
A konferenciákon minden évben sok új eredmény jelenik meg, amelyekről a gépi nyelvészeti világ aktuális élvonalát képviselő előadók számolnak be reggeli előadásaikon, majd ugyanaznap délután az adott előadó bevonja a hallgatóságot a saját aktuális kutatásaiba is" – nyilatkozta az MTI-nek Dr. Prószéky Gábor, a MTA-PPKE Magyar Nyelvtechnológiai Kutatócsoport vezetője.

A konferencia nemcsak tudományos előadásokból és poszterszekciókból állt, hanem olyan közös programokból is, amelyek megismertetik a résztvevőket a házigazda ország kultúrájával. A kulturális programok között szerepelt; Húsvéti fesztivál a Szentendrei Skanzenben, Hortobágy pusztai kirándulás és Budapesti városnézés is.

A konferenciát 2000 óta rendezik meg minden évben, elindítója és azóta is motorja Alexander Gelbukh mexikói professzor. Rendeztek már hasonló tanácskozást Mexikóban, Indiában, Dél-Koreában, Izraelben, Japánban, Nepálban, Egyiptomban és Törökországban is.

Forrás:
SG.hu; 2017. április 21.
CICLing Conference: 18th International Conference on Computational Linguistics and Intelligent Text Processin

x