Volt Pázmányos hallgatók a Forbes Next magazinban 2017. július 25.

Magyarok egy új világ élvonalában címmel jelent meg a Forbes Next magazin 2017-es nyári száma.

A magazin címlapján Lévay György volt hallgatónk látható, akinek az életéről, pályájának meghatározó történéseiről, munkásságáról, célkitűzéseiről szól „A telefonom már okos. A karom?" című vezércikk is.


Az ITK-n mérnök informatikus BSc-n kezdte tanulmányait, majd Fulbright ösztöndíjjal kijutott Amerikába a Johns Hopkins Universityre egészségügyi mérnök MSc képzésre. „Bár a Johns Hopkins világszinten az egyik legjobb egyetem, a Pázmány pedig a sok századik lehet a rangsorban, egy percig nem éreztem úgy, hogy a tudásban le lennék maradva a többiekhez képest, mert rendkívül erős és sokoldalú elméleti képzést kaptam." nyilatkozta Gyuri, aki jelenleg egy új bionikus karprotézis fejlesztésével foglalkozik. Kutatási területének lényege, hogy minél több izomból, minél több és pontosabb információ alapján megjósolja egy bionikus végtag, hogy éppen mit szeretne csinálni a használója.
Miközben az elmúlt 10–15 évben folyamatosan egyre hatékonyabban kötjük össze az embert a gépeivel, legyen az telefon, autó vagy számítógép, addig lehet bármennyire okos a karom, lényegében nem tudok vele kommunikálni, és így rendkívül nehézkes finomhangolni a működését. Pedig ennek kellene leginkább személyre szabható eszköznek lennie, hiszen szó szerint egy testrészt helyettesít" magyarázta Gyuri a cikk szerzőjének.

A Magazin „Érző robotok Újpestről" című cikke az OptoForce-ról, Tar Ákos és Veres József pázmányos hallgatók által alapított start-up cégről és profiljáról szól.
Az OptoForce egy pázmányos doktori kutatás spinoffjaként indult, melynek keretében egy olyan érzékelőt fejlesztettek ki, melyet könnyű kezelni, beépíteni ipari robotokba, és olcsóbb, mint a piacon lévő ehhez hasonló termékek.
Mi úgynevezett kollaboratív, emberek mellett is dolgozni képes robotoknak fejlesztünk szenzort. (...) A vállalatok most kezdenek rájönni, hogy érdemes adaptív (alkalmazkodni képes) robotokat használni." mondta Dömötör Ákos.
A szenzor segítségével a robot a legfinomabb érintést is érzi, munka közben egyenletesen tud erőt kifejteni nem sima felületű tárgyakon is...

(Kép forrása: forbes.hu. A cikkek teljes tartalma a Forbes Next magazin nyári számában elérhetők.)

x