Kutatók Éjszakája Esztergomban

Idén először mutatkozik be Esztergomban az ITK a Kutatók Éjszakáján.

Az alábbi két kutatási területünk bemutatásával várjuk az Esztergomba érkezőket szeptember 28-án 18:00-21:00 között:

Robotika - az Elektronikai Laboratóriumban
A tárlatvezetések a lego robotok bemutatásával, azok kipróbálásával kezdődnek és fél óránként indulnak.
A robotika kulcsa a játék. A közös játékot a LEGO Mindstorms EV3 robotika készlettel kezdjük, a közös cél a programozás és a mechanikai tervezés alapjainak bemutatása, megismerése. A LEGO Mindstorms motorjai és szenzorai nagyobb teljesítményű, és az iparban is széleskörűen alkalmazott Raspberry Pi miniszámítógéppel is vezérelhetőek. Ehhez már kamera is csatlakozik, és így képfeldolgozás alapú vezérléssel ellátott LEGO robotokat tudunk fejleszteni. Ezzel pedig megérkeztünk a mesterséges intelligencia világába, vagyis az élvonalba...

Kísérletek - a Biomikrofluidika Laboratóriumban
A Biomikrofluidikai laboratóriumba érkező látogató megismerkedhet a mikrofluidika rejtelmeivel. Mikrofluidikai eszközök tervezésével, gyártásával és tesztelésével foglalkozunk. Kiemelt alapkutatásink között szerepel az élelmiszerbiztonság (élelmiszerrel terjedő paraziták kimutatása, pathogének detekciója), humán diagnosztika (mikrofluidikai sejtreaktorok, vérdiagnosztika, keringő tumor sejtek kimutatása) és mikron nagyságú részecskék mikrofluidikai eszközzel történő elválasztása.
A program során egy rövid elméleti bemutató után körbevezetjük a látogatókat a laboron, majd bemutatjuk, hogy miként készíthet bárki, akár otthon is, mikrofluidikai eszközöket.

Az esztergomi bemutatók házigazdái: Dr. Laki András, Szélig Ádám és Hartdégen Márton.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

 

x