A Magyar Tudomány Ünnepe 2019

A Magyar Tudományos Akadémia idén 16. alkalommal rendezi meg a Magyar Tudomány Ünnepe című programsorozatot, melynek idei mottója: "Értékteremtő tudomány"

Karunk idén is csatlakozik az előadássorozathoz. A programsorozat további eseményeiről a Magyar Tudományos Akadémia honlapján tájékozódhat.

Előadások:

15:00-15:40

Dr. Hillier Dániel egyetemi adjunktus: Idegsejthálózatok és génterápia: fény az alagútban

Előadás a látásban alkalmazott genterapiáról, illetve a látórendszer betegségeinek állatkísérletes modellezéséről, aminek egy különleges szelete magában foglalja a mesterséges intelligenciát és a képfeldolgozást.

15:40-16:20

Dr. Horváth András egyetemi docens: Mesterséges intelligencia alkalmazása biológiai adatok elemzésében

Az elmúlt években egyre több területen sikerült demonstrálni a mesterséges intelligencia alkalmazhatóságát az önvezető autók irányításától a nyelvi fordítóprogramokig. Ezen előadásban szeretnénk megmutatni, miként használhatóak ezen technológiák az orvosi képalkotásban és képfeldolgozásban, hogy miként készíthetőek jobb minőségű képek alacsonyabb sugárterhelés mellett vagy miként fuzionálhatóak össze különböző modalitású képek, hogy minél több releváns információt mutassanak a diagnózist felállító orvosok számára.

16:20-17:00 

Dr. Cserey György habilitált egyetemi docens: Folytonos, nem invazív artériás vérnyomásmérés 3D nyomásmérő szenzorral

Erőmérés és tapintás céljából félgömb alakú, deformálható struktúrájú, valamint optikai fényvisszaverődés elvén működő erőérzékelőt fejlesztettünk ki, mely az erő nagysága mellett képes az erő irányának három merőleges összetevője mérésére is. A hagyományos nem invazív vérnyomásmérés csak szisztolés és diasztolés értéket szolgáltat. Erőmérő szenzorok felhasználásával olyan hardver-szoftver rendszert fejlesztettünk ki, amelyik alkalmas nem invazív folytonos vérnyomásmérésre. A folytonos vérnyomás mérésének jelentősége műtétek során, intenzív osztályon, mentőautóban és a diagnosztika területén lehet kiemelkedő. Segítségével a beteg állapotának hirtelen változása azonnal észlelhető, a tendenciák és az időszakos események felderíthetők és követhetőek, a folyamatos hullámformából pedig fontos kardiovaszkuláris paramétereket számolhatunk.

 

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

x