Vidáné dr. Erdő Franciska PhD, tudományos főmunkatárs

Vidáné dr. Erdő Franciska a 2014/15. tanévben került Karunkra. Tárgyai: Gyógyszerkutatás és fejlesztés, illetve Minőségbiztosítás.
(2015. július)

Hova járt egyetemre? Miért azt a szakot, szakterületet választotta?

A Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán végeztem. Mindig vonzott és érdekelt a biológia, kémia és orvostudomány. Bátyám kutató gyógyszerészként dolgozott már ekkor, s nagy lelkesedéssel beszélt a munkájáról. Ez adta számomra is az ötletet, hogy ezt a pályát válasszam, nagyon szerettem volna kutatóként tevékenykedni.

Milyen élményei vannak egyetemi éveiről?

Kedvenc tárgyaim között volt a gyógynövény- és drogismeret és a farmakológia. Szerettem, hogy az oktatást átszőtték a gyakorlati órák, a sokféle kémia és gyógyszertechnológia gyakorlat. Sőt növénytanból növénygyűjtő, gombaszedő kirándulásaink is voltak. Egyik ilyen kiránduláson egy hatalmas úri vargányát találtam, amit a professzor úr el is kért tőlem, hogy betehesse a gyűjteményébe.

Emlékszem, hogy milyen nagy összetartás volt köztünk diáktársainkkal, sokat segítettünk egymásnak. Életre szóló barátságok szövődtek.

Hogyan indult a pályafutása? Mi motiválta?

Ahogy említettem, kutató bátyám volt a példa, s ezért a gyógyszerkutatás irányába orientálódtam. Első munkahelyem a Gyógyszerkutató Intézet volt, ami akkor az egyik legrangosabb kutatóintézet volt az országban és nagyon jól prosperált. Világszínvonalú munka folyt a gyógyszerfejlesztés számos területén és kiváló szakemberek irányították a munkát. Nagyon jó és konstruktív volt a légkör, mai napig is rendszeresen találkozunk volt gyógyszerkutatósok.

Hogyan került hozzánk az egyetemre? Mióta van az ITK-n?

Néhány éve figyelem a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új karának, az Információs Technológiai és Bionikai Karnak a tevékenységét. Hallottam róla, hogy kiváló tudósok, professzorok tanítanak itt. Roska Tamás innovatív szemlélete és a biológiai és műszaki tudományok együttes integrálása a képzésbe felkeltette az érdeklődésemet. Korábban a biotechnológia területén dolgoztam, s az új szakirány, az orvosi biotechnológus képzés nagyon közel áll a szívemhez. Tavaly ősszel kerültem az egyetemre, s azóta volt lehetőségem gyógyszerkutatás és -fejlesztésből egy kurzust indítani. Üzemlátogatásokkal, cégek, laborok bemutatásával próbálom közelebb hozni a hallgatókhoz ezt a tantárgyat. Tervezzük egy biológiai labor kialakítását is az ITK-n, ahol a hallgatók manuálisan is dolgozhatnak majd különböző in vivo és in vitro rendszerekben.

Mi a legkedvesebb élménye az ITK-val kapcsolatban?

Számomra nagyon nagy élmény volt, hogy az ITK épületében van egy kedves kápolna, ahol minden héten van szentmise. De szentmiséken kívül is állandóan nyitva van. Így a nap bármely szakában, ha akarunk, betérhetünk oda egy imára.

Tetszett még a Kar karácsonyi készülete is, amikor a Szentcsalád képét gyertyagyújtás kíséretében, körbe adták az oktatók és munkatársak, egy-egy napra befogadva az adventi időben a Szentcsaládot.

Melyik három szóval jellemezné az ITK-t?

Innováció, elkötelezettség, emberközpontúság

Szívesen járna-e hallgatóként az ITK-ra?

Azt gondolom, hogy igen. Azt tapasztalom, hogy az oktatók nagyon lelkesek, és sokat foglalkoznak a hallgatókkal. A képzés mind a mérnöki, mind a bionikai vonalon kifejezetten modern és előremutató. Ezen kívül a keresztény értékrend közvetítésében is nagy szerepe van az egyetemnek. Jó ide járni.

Megosztana valamit a családjáról?

Nagy családban nőttem fel, hatan voltunk testvérek. Sajnos egyik bátyám tavaly elhagyott minket. Itt az ITK-n nagyon sok nagycsaládos van. Jó velük dolgozni, sokat tudnak az életről.

Férjem szintén a felsőoktatásban dolgozik, sokat tanulok tőle.

Szabadidejét mivel szereti tölteni?

Bent lakunk a belvárosban, ezért szabadidőnkben, hacsak tehetjük, a természetbe megyünk. Ezen kívül szeretjük a gasztronómiai élvezeteket kellemes társaságban és az utazást. Magam részéről a manuális tevékenységeket is, mint például linóleummetszet készítés, szívesen művelem.

És végül: mit üzen a leendő hallgatóknak?

Üzenem a felvételiző diákoknak, hogy ha egy családias, emberléptékű egyetemen akarnak tanulni, és érdeklődnek az információtechnológia és/vagy a biológia és orvostudomány iránt, akkor jöjjenek hozzánk az ITK-ra. Szeretettel várjuk őket!

x