Alumni - Hujter Mónika 2022. január 11.

Alumni sorozatunkban Hujter Mónikával ismerkedhettek meg.

Hujter Mónika 2009-ben érettségizett a Fővárosi Fazekas Mihály Gimnázium természettudományi tagozatán, majd az ITK-ra jelentkezett, ahol a Molekuláris bionika mérnikö BSc, majd az Info-bionika mérnöki MSc képzést végezte el. Már egyetemi évei alatt gyakornokként kezdett dolgozni az Evoline KFt-nél, mely mostani munkahelyének, a Hifylabs Zrt.-nel elődvállalata. Jelenleg két kisgyermekével van otthon, de szakmai tudását is igyekszik folyamatosan szinten tartani.

Miért a Pázmányra jelentkeztél, miért ezt a szakot választottad?
Matematikus családban nőttem fel, így adott volt a reál érdeklődés, de a gimnázium évek alatt egyre közelebb éreztem magamhoz a természettudományok, valamint orvostudomány kinyíló világát is. Sokat gondolkodtam, beszélgettem, próbáltam keresgélni, hogy merre tartson az utam, úgyhogy a Gondviselés tökéletes időzítése volt, amikor egy újsághirdetésben szembe jött velem az ITK nyílt napja. Az ezen való részvétel után nyilvánvaló volt számomra, hogy merre induljak tovább.

Mik a legkedvesebb emlékeid a Pázmányon eltöltött éveidből? 
Szép élmények a délutáni közös (tanulással egybekötött) időtöltések, az estébe nyúló beszélgetések hazafelé tartva, vagy a felvillanyozott érzés, ahogy kijöttünk egy-két inspiráló előadás után. Valamint nagy hála van bennem, hogy az ITK Énekkarának tagja lehetettem, az itteni táborok és a fellépések számos maradandó élménnyel jutalmaztak meg.

Mi a legelső emléked, benyomásod a Pázmány ITK-ról?
A mai napig őrzöm azt a levelet, amit még az egyetem előtti nyáron kaptam a felsőbb éves animátoromtól. Szívet melengető érzés volt, hogy itt személyesen várnak és számítanak rám. Így szinte az első pillanattól otthonosan éreztem magam az itteni családias környezetben, amit nagyban segített, hogy már a gólyanapokon alkalmam volt megismerni a társaim egy részét. Egy másik fontos élményem, amikor először jártam a könyvtárban: a későbbiekben is nagyon szerettem az egyetem eme csendes szigetét.

Tanulmányaid során vettél részt tudományos projektben? Melyek voltak ezek és milyen tapasztalatokkal szolgáltak?
A Bsc és Msc képzés alatt is készítettem tudományos diákköri dolgozatot magzati szívhangok és EKG jelek elemzéséhez kapcsolódóan, aminek keretében lehetőségem volt együttműködni több külsős, ipari vállalkozással is. Mélyen meghatározó volt látni, hogy milyen folyamatok szervezik a munkát az egyetem falain kívül, valamint hogy a tudományos kutatás hogy tud találkozni a profitképes üzlettel. Amellett, hogy rengeteget tanultam ezen projektek során, nagyon megerősítő volt megtapasztalni, hogy az egyetemen megszerzett ismeretek sok esetben szinte egy az egyben használhatóak a versenyszektor erős követelményrendszere mellett is.

Milyen emlékeid vannak az ITK-s hallgatói életről? Részt vettél a HÖK/AK munkájában? Vannak olyan hallgatótársaid, akikkel azóta is tartod a kapcsolatot?
Az ITK-s hallgatói létem életem egyik legszabadabb időszaka volt: hallgatótársaim nyitott, eltökélt, de mégis megtartó közegére jó szívvel emlékszem vissza. Hálás vagyok, hogy az ITK megajándékozott több olyan barátsággal is, amely a gólyanapok önfeledt programjai között indult, az egyetemi mindennapok között épült és mélyült, az első munkavállalások között erősödött, színesedett és most, a gyermeknevelés mellett: szép lassan szövetséggé válik. :)

Hogyan indult pályád az egyetem elvégzését követően?
Az egyetem elvégzése után, a gyakornoki tapasztalataimmal is megerősödve, egyre erősebben az adatbányászat és orvosi jelfeldolgozás felé orientálódtam, de első perctől nagyon közel állt hozzám a munkahelyem projektalapú működése, aminek köszönhetően más szektorokban is kipróbálhattam magam. Az első egy-két évben amellett, hogy rendkívül sokat tanultam az „adatos gondolkodásról", adatbázisok és adattárházak tervezési fortélyairól, valamint a fő adatbányászati kihívások típusairól, lehetőségem volt megismerni egy folyamatosan bővülő, és szakmailag nagyon színes vállalkozás belső folyamatait, stratégiai alapelveit.

A munka mellett mi az, amivel szívesen foglalkozol a szabadidődben? Mivel tudsz igazán kikapcsolódni?
Jelenleg elsősorban cseperedő Lánykáim itthoni terelgetése a fő feladatom, de mindig nagy lelkesedéssel tölt el, ha a mindennapi teendők mellett valamilyen szakmai újdonsággal, hírrel találkozom. Illetve a lehetőségekhez mérten próbálom legalább részben naprakészen tartatni a szakmai tudásom, elsősorban arra fókuszálva, hogy a munkaerőpiacra való visszatéréskor várhatóan mi mozgat majd legjobban.

Mit üzennél, mit tanácsolnál a jelenlegi ITK-s hallgatóknak?
Minél több tartalmas, emberi és szakmai felismerést kívánok, és bíztatok mindenkit, hogy ha érez rá affinitást, vágjon bele már egész korán egy izgalmas tudományos projektbe, vagy az ipari kapcsolódási pontok feltérképezésébe. Engedjétek közel azokat a lehetőségeket, amelyekkel ez az ITK biztonságos közege mind tudományos értelemben, mind a baráti kapcsolatok terén fontos kiinduló pont lehet!

x