"Bolyaisok" - Benedek Csaba informatikus 2021. május 28.

Benedek Csaba, Karunk oktatójának kutatásait az MTA a Bolyai ösztöndíjjal segíti. Az alábbi anyagban röviden ismertetjük eredményeit.

Napjaink korszerű érzékelői forradalmasították az információgyűjtést. A forgalomban közlekedő járművek „látórendszerei" a navigációhoz szükséges tájékozódáson kívül lehetőséget adnak a környezet valós idejű feltérképezésére, statikus (jelzőtáblák, távvezetékek, növényzet, utcabútorzat), valamint dinamikus (járműforgalom, tömegcsoportosulások, szokatlan események) környezeti elemek észlelésére és felismerésére. Az új generációs térinformatikai rendszerek (GIS) rendkívül nagy térbeli részletezettségű, háromdimenziós térképet tárolnak a városról sűrű 3D pontfelhők és tájolt fényképek, valamint szemantikai információkat tartalmazó metaadatok formájában. Egyre nagyobb jelentősége van a gyorsan fejlődő, egyre jobb minőségű és felbontású orvosi 3D adatok (MR-, CT- vagy ultrahangos felvételek) automatikus szűrésének és feldolgozásának, emellett téradatokat használnak régészeti lelőhelyek 3D dokumentációjához, filmes jelenetek megtervezéséhez vagy építészeti megoldások energetikai elemzéséhez is.

A Benedek Csaba által irányított Térinformatikai Számítások Kutatócsoport fő célja, hogy különböző, térinformációt rögzítő szenzorok méréseinek automatikus feldolgozásával és egymáshoz rendelésével minél teljesebb képet kaphassunk a környezetünkről: ehhez új modelleket és eljárásokat fejlesztenek és próbálnak ki a gyakorlatban is.

A kutatócsoport a SZTAKI-ban, a Szirányi Tamás vezette Gépi Érzékelés Kutatólaboratórium (MPLab) részeként működik, miközben doktoranduszi és hallgatói ösztöndíjak révén fontos háttértámogatást kap a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karától is.

Egyik központi munkájuk az érzékelő autók és a térinformatikai rendszerek adatainak összekapcsolásával egy kölcsönös előnyöket hozó együttműködés kialakítása, amely valós idejű, részletes adatokat szolgáltat a jövő önjáró autóinak, kiterjesztett szolgáltatásokat nyújtva az utasoknak, továbbá lehetővé teszi a városfelügyelet birtokában lévő adatbázisok gyors és olcsó karbantartását.

Tovább a teljes cikkhez

forrás: mta.hu

x