Freund Tamás az MTA új elnöke 2020. július 8.

Freund Tamás világhírű agykutatót, Karunk oktatóját választotta a Magyar Tudományos Akadémia új elnökévé az Akadémia közgyűlése.

A Magyar Tudományos Akadémia 193., tisztújító közgyűlése hétfő este megkezdődött és kedden este lezárult 24 órás szavazásán Freund Tamás akadémikust választotta meg az MTA új elnökévé. A neurobiológus a hat év után leköszönő Lovász Lászlót váltja az 1825-ben gróf Széchenyi István által alapított Magyar Tudományos Akadémia élén. A főtitkári posztot Kollár László Péter építőmérnök, a főtitkárhelyettesit pedig Erdei Anna immunológus tölti majd be a következő hároméves ciklusban.

Freund Tamás 1983-ban szerzett biológusdiplomát az ELTE-n. Összesen négy év oxfordi kutatási időszak után Vizi E. Szilveszter hívására tért végleg haza. 1990-ben, 31 évesen került az MTA KOKI Morfológiai Osztályának élére. 1994-ben az intézet igazgatóhelyettese lett, 2002 óta pedig ő vezeti a nemzetközi élvonalba tartozó agykutatási műhelyt. Kutatóintézeti állása mellett 2003-ban a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Neurobiológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanárává nevezték ki.

Kutatási területei közé tartozik többek között az agykéreg szerkezete, működése, oszcillációk keletkezése, funkciója, az epilepsziás és ischaemiás agykárosodás, a szorongás és az addikció patomechanizmusa, valamint az endokannabinoid szignálrendszer működése. Annak ellenére, hogy munkája az orvosbiológiai tudományok alapkutatásának számít, eredményeinek jelentős szerepe van a gyógyszerészeti és klinikai kutatásokban.

Számtalan egyéb díj mellett Freund professzor egyike volt annak a három magyar tudósnak, akiknek „idegtudományi Nobel-díjat", Agy díjat (The Brain Prize) ítéltek oda 2011-ben. A Nemzeti Agykutatási Program egyik kezdeményezője. Freund professzor 2006 óta tanít neurobiológiát az Információs Technológiai és Bionikai Karon.

Szeretettel gratulálunk, és sok sikert kívánunk Freund Tamásnak új beosztásához!

forrás: mta.hu

x