Kiosztották a 2019. évi Innovációs Díjakat 2020. április 1.

Az "Alapkutatástól a piacig" kategória győztese az ITK-val szoros együttműködésben dolgozó Femtonics Kft. lett.

Ismét kiemelkedő hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj pályázaton.

A Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága, az NKFIH elnökének vezetésével, 46 jelentkező társaság közül választotta ki a 2019. évi innovációs nagydíjas társaságot, valamint további hét innovációs díjat itélt oda. Az értékelés szempontjai között döntő volt az innovációból elért 2019. évi gazdasági eredmény.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal „Alapkutatástól a piacig˝ 2019. évi Innovációs Díjában a Femtonics Kutató és Fejlesztő Kft. részesült az élvonalbeli idegtudományi kutatások céljára kifejlesztett világszínvonalú magyar mikroszkópért. A KOKI spinoff cége, a Femtonics Kft. küldetése, hogy egy-egy ötletet az alapkutatástól az exportképes termékig íveltessen. A Femto3D Atlas lézerpásztázó 3D-s mikroszkópuk sok év munkájának köszönhetően a képalkotás legkorszerűbb csúcstechnológiájával működő, több mint 40 szabadalomra épülő, Magyarországon tervezett és gyártott termék.

A Femtonics Kft. és Pázmány ITK együttműködése már évek óta gyümölcsöző, a két intézmény közös kutatólaboratóriumot működtet. A cég alkalmazottai közül többen is oktatnak, kutatnak Karunkon.

Az ünnepélyes díjátadóra 2020. június 30-án került sor Budapesten. Az átadón Bódis József (az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára) kihangsúlyozta, hogy a magyar tudomány megítélése világszerte jó, de az eredmények hasznosulása még nem mindig az. Beszédében az államtitkár kihagsúlyozta: "Magyarországnak előbbre kell lépnie a nemzetközi innovációs rangsorban, ezért a kormányzat olyan rendszert épített ki, amely az alapkutatásban dolgozók számára is könnyebbé teszi eredményeik hasznosítását."

A díjazottakról és további 34, innovációnak elismert pályázatról szóló kiadvány a Magyar Innovációs Szövetség honlapján olvasható.

Forrás: nkfih.gov.hu, origo.hu

x