Rangos nemzetközi közös mesterképzésünk sikerei 2021. június 28.

A napokban diplomáznak az ITK-n a Képfeldolgozás és gépi látás (angol betűszóval: IPCV) nemzetközi mesterképzés hatodik évfolyamának hallgatói.

A Bordeaux-i Egyetemmel (UB) és a Madridi Autonóm Egyetemmel (UAM) közösen működtett program során megszerezhető tudás ma már nélkülözhetetlen számos szakterületen (például az orvostudományban, ipari vezérlésben, távérzékelésben, elektronikus kereskedelemben, automatizálásban stb.). Világszerte ugyanakkor rendkívül kevés olyan mesterképzés létezik, amely kifejezetten a képfeldolgozás és a gépi látás specifikus témakörére fókuszál. Talán ez is az oka, hogy erre a kiválósági programra akár húszszoros volt a túljelentkezés: Argentínától Írországon át Kínáig és a Fülöp-szigetekig, Equadortól és Mexikótól Németországon keresztül Indiáig a világ minden tájékáról nyertek felvételt tehetséges hallgatók.

Az elmúlt években az Európai Unió Erasmus Mundus közös mesterképzési programjaként (EMJMD) működő angol nyelvű képzésre évfolyamonként maximum 20-25 fő kerülhet be. Az IPCV mesterképzés során a hallgatók egy-egy félévet töltenek, először a Pázmány ITK-n, majd a spanyol, illetve a francia partnernél úgy, hogy az évfolyamok közösen utaznak egyetemről egyetemre. Az utolsó, negyedik szemeszterben minden hallgató egy általa választott helyszínen végzi el szakmai gyakorlatát, illetve írja meg diplomamunkáját, a végzést követően pedig mindhárom egyetem diplomáját kézhez veheti.

A képzés kiválóságát mutatja, hogy hallgatóink a világ legismertebb, legrangosabb cégeinél és kutatóintézeteinél tudnak szakmai gyakorlatot teljesíteni (pl. az Európai Űrügynökségnél, a Harvard SEAS kutatóintézetben, a GoPro-nál, vagy a Nokia Bell Labs-ben, hogy csak néhány példát említsünk). A képzési programot a három egyetem folyamatosan fejleszti, emellett számos elismert meghívott előadó is biztosítja, hogy a hallgatók a világ élvonalába tartozó, legfrissebb tudást szerezzék meg.

Az évfolyamok kiemelkedő színvonalát mutatja, hogy a tavaly végzett 19 hallgató közül öten szereztek kitüntetéses diplomát, és az idei végzősök közül legalább ugyanennyien számíthatnak kitüntetéses oklevélre; többen színkitűnővel végezték el a képzést. Sok végzett hallgató (az évfolyamok mintegy harmada) folytatja tanulmányait doktori képzésben a világ különféle rangos egyetemein, de többen alapítanak start-up vállalkozást is, illetve jellemző, hogy a szakmai gyakorlatuk helyszínére hívják őket vissza dolgozni. Büszkék vagyunk arra is, hogy bár 2021-től megszűnik az Erasmus Mundus támogatás, de még így is több mint ötszörös volt a túljelentkezés a mostantól önköltséges képzésre. Így várhatóan ismét rendkívül színvonalas nemzetközi csapatot köszönthetünk 2021 szeptemberében IPCV képzésen.

x