"Sci-fi a VIII. kerületben" 2020. szeptember 8.

Tasi Benedek, Karunk frissen végzett hallgatója, és Cserey György innovációs dékánhelyettes a National Geographic szeptemberi számában.

„Új dolgokra lettem képes, amióta magamon tesztelgetem, hogy milyen mozdulatokat tud az emberi kéz" – mondja az anatómiailag precíz robotprotézist fejlesztő Tasi Benedek.

 Terminátor: ugrik be rögtön a James Cameron által rendezett klasszikus sci-fi a robotkéz láttán, amelyet a friss diplomás Tasi Benedek és kutatótársai fejlesztettek. A baráti társaság, Tasi ötlete nyomán, még az egyetemi évek alatt kezdett a mára működő robotkézen dolgozni. A némiképp még ma is a tudományos fantasztikumot idéző végtag születésénél a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) érzékelő robotika labratóriumát vezető Cserey György és Koller Miklós bábáskodott. A reakciót elnéző mosollyal nyugtázó Tasi elmesélte, hogy azért vágtak bele az anatómiailag pontos, úgynevezett biomechatronikus kézmodell tervezésébe 2017-ben, mert „az emberi kézre emlékeztető, antropomorf robotizált szerkezetek belső felépítésükben ma még túl sokban különböznek a valódi emberi kéztől. Így, még ha precízen működnek is, többnyire csak bizonyos, körülhatárolt feladatokra jók."

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

Forrás: National Geographic
Írta: Vig György
Fényképezte: Végh László

x