Kutatók Éjszakája 2018

  • 28 szept.

    Kezdete: 2018. szeptember 28. 17:00 -Vége: 2018. szeptember 28. 21:00

    PPKE ITK

Az ITK az idei évben is csatlakozik a Kutatók Éjszakája országos programsorozathoz.

Program:

Biomedicinális kutatások a Pázmány ITK-n /Vidáné dr. Erdő Franciska, Bors Luca/
17:15-17:40, Neumann előadó
Az ITK küldetése az élő és az élettelen összekapcsolása. Ezen törekvésünk egyik fontos megvalósulása a Karunkon folyó biomedicinális kutatás. Programunk keretében az érdeklődők megismerkedhetnek kutatásainkkal és a bőrön keresztül történő gyógyszerfelszívódást vizsgáló módszereinkkel (transzdermális mikrodialízis).

Tenyérnyi laboratórium – a Biomikrofluidika labor bemutatása
17:15-18:00, 342. terem
A Biomikrofluidikai laboratóriumba érkező látogató megismerkedhet a mikrofluidika rejtelmeivel. Mikrofluidikai eszközök tervezésével, gyártásával és tesztelésével foglalkozunk. Kiemelt alapkutatásink között szerepel az élelmiszerbiztonság (élelmiszerrel terjedő paraziták kimutatása, pathogének detekciója), humán diagnosztika (mikrofluidikai sejtreaktorok, vérdiagnosztika, keringő tumor sejtek kimutatása) és mikron nagyságú részecskék mikrofluidikai eszközzel történő elválasztása. A laborbemutató során a labor legújabb kutatási eredményeivel ismerkedhetnek meg a látogatók. Idén a látogatás nem regisztráció köteles. Nagy szeretettel várunk mindenkit, akit érdekelnek a bionika aktuális kutatási területei.

Modulvilág – Bevezetés a mikrokontrollerek világába /Lukács Bence/
17:15-18:15, 319. terem
Hallottál már a mikrokontrollerekről? Tudod, mik azok az Arduino panelek? Gyere el hozzánk, ismerkedj meg velük, és próbáld ki használatukat a gyakorlatban. Ezekkel a kompakt vezérlőegységekkel és a különböző vezérelhető alkatrészekkel: LED-ekkel, szervo motorral, szenzorokkal lehetőséged lesz rá, hogy tetszőleges kombinációt alkotva saját alkalmazást állíthass össze és programozhass le oktatóink segítségével.
Regisztráció köteles!

Nincs is szeme, mégis lát. Mi az? /Horváth András/
17:45-18:15, 341/B terem
A látás az egyik olyan terület, ahol az ember még mindig messze felülmúlja a gépek teljesítményét. Bár az elmúlt években óriási fejlődésen ment keresztül a gépi látás területe, az emberi retina tulajdonságait és korlátait megismerve még mindig sok hasznos dolgot tanulhatunk. Ha szereted az optikai illúziókat, és rácsodálkoztál már, hogy milyen könnyen becsapható a szemünk, gyere el, ismerd meg az emberi látás összetettségét, és tudj meg többet arról is, hogy ez hogyan segíti a gépi látás fejlesztését, és hogy miért is jó nekünk, ha a gépek látnak.
Regisztráció köteles!

Torpedó a tojástengeren / Gaizer Tünde/
17:45-19:15, 324. terem
A kémia sokunk számára bonyolultnak tűnik, de nem kell, hogy ez így maradjon. Gyere el, és egy izgalmas torpedójáték közben tanuld meg, mi az a Birouet-próba, hogyan válik láthatóvá az ellenfelek hajója némi rézszulfát oldattól. Nemes küzdelem a tudásért és a tenger feletti uralomért.
Regisztráció köteles!

Építs hidraulikus robotkart! / Naszlady Márton Bese/
18:15-19:15, 320. terem
Ha kíváncsi vagy, miért nem látni Darth Vadert, ahogy műanyag pohárból iszik, gyere el és ismerkedj meg a robotkarok működésével, a megépítésük előtt álló kihívásokkal! Ismerkedj meg a vezérlési elvekkel, a megfogások különböző típusaival, és megtudhatod azt is, mi fán terem a kollaboratív robotika. Rövid bevezetőt követően te magad is részt vehetsz egy vezérelhető robotkar építésében.
Regisztráció köteles!

Mentsük meg a világot mikrofluidikával! /Fabinyi Bianka/
18:15-19:45, 342. terem
Tenyérnyi laboratórium, cellux, citromlé és Betadin felhasználásával? Még ez is lehetséges. Gyere és nézd meg, hogyan készülnek a legapróbb diagnosztikai eszközök high-tech és házi eszközökkel, és hogyan használhatók fel a különböző sejtek vizsgálatában. Ha részese akarsz lenni a világ technikai fejlődésének, itt a helyed!
Regisztráció köteles!

Drónok, drótok, madarak /Tornai Kálmán, Zsedrovits Tamás/
19:30-20:30, Aula
A pilóta nélküli repülőgépekről (UAV, drón) egyre többet hallani, a legtöbb gyerek (és apuka) álma, hogy reptethesse őket. Mire kell figyelni a drónok tervezésénél, hogyan lehet elkerülni az ütközéseket, hogyan látnak a drónok? Mindezek kulcsfontosságú kérdések a hobbidrónok, de még inkább az ipari és katonai célú drónok esetében. Gyere el, és tudj meg többet erről az izgalmas és aktuális kérdésről, ismerd meg a legújabb eredményeinket a témában.

Regisztráció és további információk a rendezvénysorozat honlapján: http://www.kutatokejszakaja.hu/

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

 

A rendezvény Magyarország kormánya megbízásából az Európai Unió támogatásával valósul meg.

x