A Magyar Tudomány Ünnepe

  • 19 nov.

    Kezdete: 2021. november 19. 15:00 -Vége: 2021. november 19. 16:00

    PPKE ITK, 239. terem

Újdonságok a kapszula endoszkópos diagnosztikában címmel tart előadást karunkon Prof. Dr. Madácsy László az MTÜ keretében.

 

 

 

A kapszula endoszkóp egy olyan korszerű, miniatürizált, mechatronikai eszköz, mely a tápcsatorna és elsősorban a vékonybél non-invazív diagnosztikájára egyedülállóan lehetőséget nyújtó és széles k örben alkalmazott technológia. Ez az eljárás fájdalom és fertőzésmentes, egyszer használatos, betegbarát, biztonságos diagnosztikai módszer, ezáltal optimális tünetmentes emberek szűrővizsgálatára is. A vitamin tabletta méretű kapszula endoszkópot mint egy miniatürizált kamerát a beteg által lenyelve, az k épes végigutazni a tápcsatorna belsejében, mindeközben az ott lévő szabályos nyálkahártyáról és az esetleges k óros elváltozásokról nagy felbontású digitális k épet a vevőegység felé továbbítani, majd azt informatikailag feldolgozni és ezáltal segíteni a gasztroenterológiai és belgyógyászati diagnosztikát. A kapszula endoszkópia 21 évvel ezelőtti, a klinikai gyakorlatba történő bevezetése óta hatalmas technológiai és innovációs fejlődésen ment keresztül. Az első vékonybél kapszula prototípushoz k épest nemcsak a k épminőség és a k éprögzítési frekvencia javult, hanem a 2000-es évek k özepén megkezdődött olyan kapszula rendszerek kifejlesztése is, amelyek már a hagyományos endoszkóppal is elérhető tápcsatorna szakaszok diagnosztikus feltérképezését is szolgáltá k , mint pl. a nyelő cs ő, vastagbél- és gyomor kapszula. Az utóbbi 10 évben a vékonybél kapszula-vizsgálat, a nemzetközi irányelvekben az enteroszkópiát megelőzve, a vékonybélbetegségek elsővonalbeli diagnosztikus eljárásává nőtte ki magát. A nyelő cs övet, gyomrot és vastagbelet vizsgáló kapszulaendoszkópos eljárásokkal azonban kezdetben nem sikerült áttörést elérni a kapszula endoszkópos diagnosztikában, amelynek legfőbb oka a hagyományos endoszkóppal összehasonlítva a mozgathatóság és irányíthatóság hiánya volt. Ezen összefoglaló előadásunkban a kapszula endoszkópia új fejlesztési irányvonalának, a kapszulás endoszkópia k özeli jövőjét várhatóan meghatározó, robotikailag irányított navigációs kapszula technológiának az új eredményeit szeretnénk összegezni, kiegészítve azokkal a potenciális lehetőségekkel, melyet a mesterséges intelligencia alapú informatikai automatizált értékelő modulok nyújtanak, ezáltal megrövídítve a szakorvosi értékelési időt és növelve a tömeges kapszula endoszkópos szűrővizsgálat lehetőségeit a közeljövőben.

Előadó: Prof. Dr. Madácsy László PhD, egyetemi magántanár, Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Szeged és Endo-Kapszula Endoszkópos Centrum, Székesfehérvár

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

 

 

 

x