Dr. Csikász - Nagy Attila, egyetemi docens

 Dr. Csikász-Nagy Attila, 2015 óta tanít Karunkon. Jelenleg a Számítógépes Rendszerbiológia tárgyat oktatja.
(2016. június)

Hova járt egyetemre? Miért éppen ezt a szakot, szakterületet választotta?
A BME Biomérnöki szakára jártam. Nem tudtam igazán eldönteni, hogy a kémia, biológia és fizika közül melyik érdekel igazán, így választottam egy olyan helyet ahol erről mindről hallhattam.

Milyen (konkrét) élményei vannak egyetemi éveiről?
Meghatározóak voltak leglelkesebb oktatóim előadásai. Például, Fizikai-Kémia előadásokon Zrínyi Miklós csokoládét osztott pár nehéz feladat megoldására. Nagyon örvendeztem mikor egyszer nekem sikerült csokit kapnom...és nem csak a csoki miatt.

Hogyan indult a pályafutása? Mi motiválta?
Novák Béla Sejtbiológia és Mikrobiális Fiziológia órái is lenyűgöztek. Nála kezdtem el TDK-sként dolgozni harmadévesként és azonnal beleszerettem a kutatás örömébe, hogy olyan kérdéseket próbálunk megválaszolni, amire senki se tudja a választ. Doktorimat kémiából szereztem, amivel foglalkoztam az a fizikai-kémia területéhez tartozott a BME-n, máshol matematikai biológiaként emlegették, mostanában pedig már számításos rendszerbiológia a neve. Tíz évig dolgoztam Novák Bélával és amerikai mentorommal John J. Tysonnal, majd Olaszországban alapítottam meg első saját csoportomat és 2012-ben az angliai King's College London-ban kezdtem dolgozni.

Hogyan került hozzánk az egyetemre? Mióta van az ITK-n?
2015 Novemberében kerültem az ITK-ra, Olaszországból részben hazatelepülve, de egy részállást megtartva a King's-en Londonban. Az ITK kutatásairól és az innen kikerülő diákokról hallott vélemények miatt választottam ezt a helyet mikor hazatelepültem.

Mi a legkedvesebb élménye az ITK-val kapcsolatban?
Mivel még csak nemrég kezdtem, így túl sok emlékem még nincs az ITK-n, de a kutatói és hallgatói összejövetelek családias hangulata mindenképp megfogott.

Melyik három szóval jellemezné az ITK-t?
Interdiszciplinaritás, kiválóság, összetartás

Szívesen járna-e hallgatóként az ITK-ra? Miért?
Feltétlenül! Ma Magyarországon kevés helyen lehet ilyen színvonalú interdiszciplináris oktatást kapni.

Megosztana valamit a családjáról?
Feleségemmel és 6 éves kislányommal lakunk Vecsésen.

Szabadidejét mivel szereti tölteni?
Gyakran kirándulunk a családdal, vagy kislányommal elmélyülten legózunk. Kosárlabdáztam 25 évig, amit még mindig nagyon szeretek, de hátproblémáim miatt most már inkább csak nézőként. Szeretek olvasni, főzni, de ezekre sajnos nem jut sok időm.

És végül: mit üzen a hallgatóknak?
A gyermeki kíváncsiságot érdemes megtartani, ez nagyon jó alapot adhat egy sikeres kutatói karriernek is.

x