Dr. Gyöngy Miklós PhD, egyetemi docens

Dr. Gyöngy Miklós 2010 óta dolgozik Karunkon. Az Ultrahang laboratórium felelőseként a Diagniostic Ultrasound Imaging, illetve a Biomedical Signal Processing tárgyakat oktatja, továbbá ő a szervezője a Bionika az ipar és kutatás szolgálatában című kurzusnak.
(2015. július)

Hova járt egyetemre? Miért azt a szakot, területet választotta?
Mind az alapszakot (MEng, Engineering and Computing), mind a doktori tanulmányaimat az Oxfordi Egyetemen végeztem. Jó híre volt a képzésnek, és a bátyám is oda járt. Szüleim, testvéreim Edinburghban élnek, állandó letelepedési engedéllyel rendelkezve csak a belföldi tandíjat kellett fizetni. Azóta Magyarország EU tag lett, azonban a tandíj is megnövekedett. Doktori tanulmányaim egy 4 éves képzés keretében folytak, az első év tanulással telt (Doctoral Training Centre -- Life Sciences Interface). Ez akkoriban kuriózum volt Nagy-Britanniában, mára bevett szokás. Maga a doktori képzés, amire jelentkeztem, nagyon izgalmas volt, a mérnöki- és élettudományokat együtt karolta fel, az első évben együtt végeztünk el 3 hetes projekteket mindenféle háttérrel rendelkező emberekkel. Számos dologban megegyezett a koncepció a karunkon oktatott bionikával.

Milyen (konkrét) élményei vannak az egyetemi éveiről?
Egyetemi éveim alatt sokat nőtt az önbizalmam, részt vettem egy HÖK-nek megfeleltethető szervezetben is, amely sok szervezési és emberkapcsolati tapasztalatot adott. De alapvetően a mérnöki tudás elsajátítása volt a célom, és ebben hihetetlen sokat kaptam. Oxfordban nagyon szeretnek vitatkozni az emberek -- biztos máshol is. Sok világnézeti kérdést feszegettünk, akár másnap hajnalig is. De mint a tudományban, itt is alázatra szorul az ember -- a tudás elsajátítása nem mindig gyors és nem mindig könnyű feladat. És a tudás átadása sem.

Hogyan indult a pályafutása? Mi motiválta?
Pályafutásom kezdetének a doktori tanulmányaimat tekintem, mert itt már döntően nekem kellett újat alkotnom. Az motivál, hogy a mérnöki tudásommal valami újat és hasznosat csináljak. Egy időben igen elkezdett érdekelni az orvostudomány, de úgy gondoltam, orvosként kevésbé tudom hasznosítani a mérnöki tudásomat. Ezért jelentkeztem a korábban említett interdiszciplináris doktori iskolára.

Hogyan került az egyetemre? Mióta van az ITK-n?
Amikor hallottam az ITK-n folyó bionikus tevékenységről, nagyon megörültem, mert ez egybecsengett azzal, ami engem motivált és mindmáig motivál.
2009 őszén kapcsolatba kerültem Roska Tamás professzor úrral, akivel ezt követően többször elbeszélgettünk a kar víziójáról, és hogy én mit tudnék nyújtani ehhez. 2010 tavaszán kezdtem el dolgozni a karon. Bizalma és számos más ember bizalma a karon nagyon sokat jelent nekem, és nagyon remélem, hogy nem okozok csalódást.

Mi a legkedvesebb élménye az ITK-val kapcsolatban?
Nem egy konkrét esemény, hanem a többi munkatárssal való viszony, amiben azt lehet érezni, hogy egy közös célért dolgozunk.

Melyik három szóval jellemezné az ITK-t?
Nyitottság, Elkötelezettség, Egyetemesség.

Szívesen járna hallgatóként az ITK-ra?
Igen, mert van egy jó légkör, széleskörű a tudásanyag, jók a nemzetközi kapcsolataink, és úgy érzem, minden munkatárs nagyon elkötelezett. De mivel nem vagyok hallgató, bizonyos tekintetben be van szűkülve a látóköröm, ezért szívesen hallanám a hallgatóktól, hogyan lehet ezt még jobban csinálni.

Megosztana valamit a családjáról?
Nagyszüleim közül talán Varga Domokos író a leghíresebb, de mindnyájukra büszke vagyok, ugyanúgy matematikus édesapámra, író/tolmács/tanító és nem utolsósorban minket felnevelő édesanyámra, valamint három testvéremre, Kinga feleségemre, és két kisgyermekemre, Leóra és Dalmára. Testvéreim, szüleim Edinburghban laknak, de nyaranta találkozunk.

Szabadidejét mivel szereti tölteni?
Allergiám ellenére szeretek a kertben tevékenykedni, szeretek úszni, kirándulni, Facebook kérdésekre válaszolni . Arról is ábrándozom, hogy egyszer újra cselgáncsozhatok/birkózhatok is.

És végül: mit üzen a hallgatóknak?
Kettőn áll a vásár. Egymásra vagyunk utalva abban, hogy okos, elkötelezett, és piacképes tudással rendelkező emberek kerüljenek ki innen a karból, akik hozzájárulnak Magyarország felvirágzásához.

x