Laki László János PhD, egyetemi adjunktus

Laki László az ITK egyik első évfolyamának hallgatója volt, mérnökinformatikusként végzett Karunkon. Egyetemi évei után is itt maradt a Karon, PhD fokozatát a humán nyelvtechnológia témájával szerezte. Jelenleg a Bevezetés a számítástechnikába, Scientific Python, Nyelvtechnológia, Programming Prep Course tárgyakat oktatja.
(2020. július)


Hova járt egyetemre? Miért éppen ezt a szakot, szakterületet választotta?
A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információtechnológiai Karán mérnök informatikus hallgatóként kezdtem meg tanulmányaimat. Az évfolyamunk volt az első, akik már a jelenlegi Práter utcai épületbe kezdték meg tanulmányaikat. Ebben az időben a mérnökinformatikai oktatás részét képezte a mai bionikusok tárgyainak egy része is. Karunk multidiszciplináris gondolkodása már a nyílt napon megragadott, így jelentkezésem során az motivált, hogy egy átlagos ELTÉs progmatos hallgatóhoz képest mennyi egyéb tudást is módomban lesz megtanulni.

Milyen (konkrét) élményei vannak egyetemi éveiről?
Személy szerint én nagyon szerettem egyetemi hallgató lenni, de legfőképpen ITKs hallgató. Évfolyamtársaimmal az első félévtől fogva szoros barátságba kerültem és nagyon sokat segítettünk egymásnak nem csak a tanulás, hanem a mindennapok kihívásaiban is egyaránt. Nagyon sok barátság még a mai napig tart, részei lettünk egymás életének. Családjainkkal együtt közös programokat szervezünk.

Hogyan indult a pályafutása? Mi motiválta?
Az évek során kikristályosodott, hogy számomra inkább az informatika, azon belül is elsősorban a szoftvertechnológia szakirány áll közelebb. A programozós tárgyak mellett minor szakirányon lehetőségem volt többek között a robotika, a képfeldolgozás és a telekommunikáció területére is betekintést nyernem. Harmadik évben elhatároztam, hogy külföldi egyetemre szeretnék menni az Erasmus program keretein belül. Ehhez célszerű volt olyan témát választani, amit mind a két egyetemen lehetett végezni. Ekkor találkoztam Prószéky Gábor professzor úrral, aki nagyra értékelte és támogatta ez irányú terveimet. Fél évet tölthettem a Leuveni Katolikus Egyetemen. Ekkor kezdtem el a humán nyelvtechnológiával foglalkozni és végül ezzel a témával sikerült PhD fokozatot szereznem.

Hogyan került hozzánk az egyetemre? Mióta van az ITK-n?
2004-ben itt kezdtem az egyetemi tanulmányaimat és egészen a mai napig folyamatosan a közösség tagja vagyok. Hogy miért éppen ITK? A válasz kicsit prózai. Végzős gimnazistaként ellátogattam a BME és az ELTE hasonló szakirányú nyílt napjaira is. A Műegyetem K épületének pincéje annyira félelmetes volt, hogy elment a kedvem az egésztől. Édesanyám ugyanezen a napon volt tanári továbbképzésen az ELTÉ-n, ahol régi professzora javasolta, hogy nézzük meg az ITK nyílt napját is. Ekkor annyira pozitív benyomást kaptam, hogy elsőként az ITK-t jelöltem meg.

Mi a legkedvesebb élménye az ITK-val kapcsolatban?
Az ITK-n töltött számtalan emlék él bennem. A tanárok, a tantárgyak, a gyakorlatok. Ahogy Csurgay professzor úr lelkesen megéli az elektromágneses hullámok terjedését... Az öröm, amikor megértettük a Huffman-kód, vagy a GPS működését... Az érzés, amikor először fogadták el a cikkemet nemzetközi konferenciára... A legfontosabb élményem ennek ellenére személyes jellegű, mivel itt ismerkedtem meg feleségemmel, aki szintén évfolyamtársam volt.

Melyik három szóval jellemezné az ITK-t?
Tudomány, család, elköteleződés

Szívesen járna-e hallgatóként az ITK-ra? Miért?
Természetesen ma is szívesen járnék az ITK-ra hallgatóként, mert Magyarországon az egyik legjobb lehetőség itt van arra, hogy a legmodernebb és versenyképes technológiákkal foglalkozzunk és tudásra szert tegyünk.

Megosztana valamit a családjáról?
Feleségemmel idén ünnepeljük a 10. házassági évfordulónkat és három gyermek szerető szülei vagyunk.

Szabadidejét mivel szereti tölteni?
Nagyon szeretek társasjátékozni és igyekszem gyerekeimmel minőségi időt tölteni. Szeretek új ízeket kipróbálni és elkezdtünk túrázni családommal.

És végül: mit üzen a hallgatóknak?
Iván Kristóf dékán úrral egyetértésben úgy gondolom, hogy érdemes feláldozni az életből az MSc-hez és a PhD-hoz szükséges időt, és olyan érdekes dolgokkal eltölteni, amitől sokkal értékesebb emberek leszünk mi magunk is. Ez lehet, hogy csak hosszú távon fog megtérülni, de akkor kamatostól. Valamint úgy gondolom, hogy érdemes kipróbálni magatokat külföldi vezető egyetemeken is, ahol valóban a legmodernebb tudást tudjátok magatokévá tenni. Sok sikert ehhez a munkához.

x