dr. Oláh András PhD, egyetemi docens

Dr. Oláh András 2006 óta dolgozik teljes állásban Karunkon. Sokféle tárgyat tanít, illetve gondoz. Ezek közé tartoznak többek között az Alkalmazásfejlesztés Android illetve IOS platformra, Digitális jelfeldolgozás, Etikus hacker, Információ- és kódelmélet, Mobilhálózatok, Neurális hálózatok tárgyak. Ő a felelőse a mérnökinformatikusok szakmai gyakorlatának. Számtalan hallgató témavezetője is.
(2015. július)

Hova járt egyetemre? Miért azt a szakot, szakterületet választotta?
Mondhatnám, hogy most is egyetemre járok, de ha jól érzem, nem erre vonatkozik a kérdés. Egyetemistaként a BME padjait koptattam, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar villamosmérnöki szakán végeztem, mikrohullámú híradástechnika fő-, és jelfeldolgozás mellék-szakirányon. Az előbbi egy sláger szakirány volt, akkoriban még a 3G mobil hálózatok csak tervasztalon léteztek, ezért esély volt arra, hogy a kutatási eredmények (akár a mieink is) a technológiában is megjelenjenek. A jelfeldolgozás mellék-szakiránnyal már nem a divatot követtem: kevesen indultunk (tele volt jó néhány nehéz szaktárggyal), és kevesen fejeztük be (mivel volt jó néhány a mércét magasan tartó tanárunk is).

Milyen élményei vannak egyetemi éveiről?
Én úgy tapasztaltam, hogy a rosszalkodás mint élmény sokkal könnyebben válik emlékké. Sok emlékem van. Szerencsém volt, hogy kialakult egy szűkebb, 6-7 fős baráti társaságunk, ezek a konkrét élmények hozzájuk kötődnek. A barátságunk olyan erősre kovácsolódott, hogy azóta is (18 éve) a legjobb barátok vagyunk.
Ugyanakkor szorítottam időt a tanulmányoknak is: alsóévesen nagyon szerettem például, amikor csoportban készültünk az évközi számonkérésekre és vizsgákra, a felsőbb években a TDK keretében végzett tudományos kutatómunka jelentett meghatározó élményt, ezért is maradtam PhD képzésen.

Hogyan indult a pályafutása? Mi motiválta?
A PhD tanulmányok során a kutatás mellett már az oktatásban is tevékenyen részt vettem, valamint több kutatás-fejlesztési projektben is kaptam feladatot. A projekteken keresztül találkoztam a céges munkakörnyezettel, ami annak kötöttsége miatt elsőre nem volt számomra vonzó. Az egyetemi alkotói, ill. kutatói szabadság motivált abban, hogy az akadémiai pályát válasszam.

Hogyan került hozzánk az egyetemre? Mióta van az ITK-n?
2003-ban, elsőéves PhD hallgatóként kezdtem gyakorlatot vezetni a Digitális jelfeldolgozás és Neurális hálózatok tárgyakhoz, melyeknek Levendovszky János volt az előadója (ő volt a témavezetőm). Majd a doktori védésem után 2006-tól lettem az ITK-n teljes állású oktató-kutató.

Mi a legkedvesebb élménye az ITK-val kapcsolatban?
Szeretem a munkatársakat, kollégákat és a hallgatókat (ők együtt az ITK). Sok kedves élményem van, és minden nap egyre több.
Kicsit konkrétabban azt nagyon szeretem, amikor egy közös (szakmai vagy akár nem szakmai) cél egy irányba állítja az embereket, és érezhető a progresszió, aminek a végén közösen érjük el a célt. A legkedvesebb emlékeim talán ehhez a műfajhoz köthetőek (pl.: beesmarter.itk.ppke.hu).

Melyik három szóval jellemezné az ITK-t?
i) Információs, ii) Technológia és iii) Bionika :)

Szívesen járna-e hallgatóként az ITK-ra?
Igen, szívesen lennék Pázmányos hallgató. Az ITK-nak a szakmai minőség mellett sok olyan jellemzője és adottsága van, ami kiemeli a hazai felső oktatási intézmények közül. Tudom, hogy ezek az unikalitások egy Pázmányosnak belülről magától értetődőek, ugyanakkor a végzés után a választott karrierpályára (cég, tudományos pálya, start-up) lépve felértékelődnek.

Megosztana valamit a családjáról?
2003 óta vagyok nős, feleségem belgyógyász-immunológus szakorvos, 3 gyermekünk van: Hanna (10), Marci (8), Klári (4). A családi életünk a feleségem irányítása alatt elég aktív, nincsenek kihasználatlan időablakok.

Szabadidejét mivel szereti tölteni?
Nincs szabadidőm. Ha lenne, akkor kreatívan tudnám eltölteni.

És végül: mit üzen a hallgatóknak?
Tartalmasan töltsétek el az egyetemi éveket: legyenek emlékeitek, és egy baráti társaság, akivel ezeket az emlékeket felidézhetitek. Éljetek azokkal a lehetőségekkel, amiket az ITK bőséggel kínál, és legyetek minden tekintetben sikeresek a választott pályátokon!

x