Péri Márton, nyelvtanár

Péri Márton a kezdetek óta tanít Karunkon angol nyelvet. A különböző szintű általános angol nyelvi órák mellett többféle nyelvvizsga-típusra tart felkészítő tanfolyamot, illetve rendszeresen indít a külföldi tanulmányokra készülő hallgatók számára speciális Erasmus angol nyelvi kurzust is.
(2015. július)

Hova járt egyetemre? Miért azt a szakot, szakterületet választotta?
ELTE BTK, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Grande Seminaire de Namur (1 év), PPKE HTK (1 év), Università Cattolica del Sacro Cuore, NKE Hadtudományi Doktori Iskola. Magam sem tudom, így alakult... A Piaristáknál hamar kiderült, hogy mindenkinek jobb, ha nem számokkal, vagy egyenletekkel foglalkozom.
Vagy húsz éve tanítottam egy könyvvizsgálót, akinek nyolc gyereke volt és nyolc diplomája. Most már látom, hogy egyik kategóriában sem tudom megszorítani.

Milyen élményei vannak egyetemi éveiről?
Egy évfolyamtársam mondta a 90-es évek elején: a legjobb dolog az életben az ovi és az egyetem. A múltkor összeszámoltam, 1988 óta 18 évben voltam egyetemi hallgató valahol. Az óvodába mégsem mehettem vissza.
Ha konkrét élményt kellene mondani, akkor Töttössy professzor latin leíró nyelvtan órái égtek bele legjobban az idegpályáimba. Este hattól nyolcig tartotta az órákat, magyarról latinra kellett fordítani. A monti python-i abszurd azzal vált teljessé, hogy a professzor úr gyakorlatilag az érthetetlenségig raccsolt és praktikusan semmit nem hallott, (időnként besípolt a hallókészüléke) valamint teljességgel logikátlan és olvashatatlan kézzel írt jegyzetekkel dolgozott. Felejthetetlen.

Hogyan indult a pályafutása? Mi motiválta?
Ezt egy kicsit hosszadalmas lenne elmondani. Szeretek emberekkel foglalkozni. Azt persze nem tudom, hogy ők is szeretik-e, ha foglalkozom velük, de remélem.

Hogyan került hozzánk az egyetemre? Mióta van az ITK-n?
2001-ben hallottam először a karról Rómában. Nyéky Kálmán atyát látogattam meg, és mesélte, hogy az édesanyja Roska professzor úrral milyen vállalkozásba kezdett. Pár hónap múlva állást kerestem. Hallottam, hogy angol tanárt keres az ITK, elküldtem az életrajzomat. Felvettek. Azóta itt vagyok egyetlen bölcsész végzettségű teljes állású oktatóként.

Mi a legkedvesebb élménye az ITK-val kapcsolatban?
Az első évem különösen családias emlék. Két tanári szobán osztoztak az oktatók a Piarista utcában. Mindenki ismert mindenkit.
Az alapítás szakasza mindig kegyelmi idő, nekem is az volt. Eleinte nem nagyon akartuk elhinni Roska professzornak, hogy ebből az ötletből lesz valami, hiszen nem volt semmi, se épület, se struktúra. Aztán ahogy lassanként felépült minden, megértette az ember, hogy valami különleges részese lehetett, és részese ma is.

Melyik három szóval jellemezné az ITK-t?
Keresztény, igényes, jó.

Szívesen járna-e hallgatóként az ITK-ra?
Igen. Szerintem nem nagyon van ennyire hallgató-központú felsőoktatási intézmény az országban. (Jártam párra.)
Elég sok cégnél megfordulok, elsősorban közép- és felső vezetőket tanítok. Egy magára valamit adó cég értékrendjéhez nagyon jól illeszkednek azok a hangsúlyok, amikre a kar fókuszál, még akkor is, ha a médiából, vagy a közbeszédből ez másként látszik.

Megosztana valamit a családjáról?
Három gyerekünk van. A feleségem a Károlin tanít. Angolt.

Szabadidejét mivel szereti tölteni?
Sajnos nincs sok szabad időm, de azt alvással.

És végül: mit üzen a hallgatóknak?
Használják ki a nagy tapasztalattal rendelkező és odaadó idősebb professzorok jelenlétét. Tanuljanak tőluk szakmát és emberséget. Ez persze nem azt jelenti, hogy a fiatalabb kollégáktól ne lehetne nagyon is sokat tanulni, de a kar különös kincse az érett, sokat látott és tapasztalt oktatók és kutatók jelenléte.

x