Vidáné dr. Erdő Franciska PhD, tudományos főmunkatárs

Vidáné dr. Erdő Franciska a 2014/15. tanévben került Karunkra. Jelenleg oktatott tárgyai: Gyógyszerkutatás és Fejlesztés, és Quality Assurance.
(2020. július)

Hova járt egyetemre? Miért éppen ezt a szakot, szakterületet választotta?
A Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán végeztem. Családi példát követtem a gyógyszerészi szakma választásával. Kezdettől fogva a szakma kutatási aspektusa érdekelt, nem szerettem volna gyógyszertárban dolgozni.

Milyen (konkrét) élményei vannak egyetemi éveiről?
Rengeteg kémiát tanultunk, de nagyon szerettem a farmakológiát és az élettant is. TDK-t a Gyógynövény és Drogismeret tanszéken végeztem, és itt voltam demonstrator is. Nagy tekintélye és becsülete volt akkor az oktatóknak. És jó volt a hangulat a gyakorlati órákon.

Hogyan indult a pályafutása? Mi motiválta?
A családi példa motivált, így az egyetem elvégzése után a Gyógyszerkutató Intézetbe kerültem egy Farmakológiai Laboratóriumba. Ez az intézmény nagyon sok híres kutatót nevelt, iskolateremtő szerepe volt a magyar gyógyszeripari kutatásban. 9 évet dolgoztam itt, de később, a privatizáció után még visszatértem, de akkor már egy amerikai cég tulajdonában volt az intézet és IVAX Gyógyszerkutató Intézetnek hívták.

Hogyan került hozzánk az egyetemre? Mióta van az ITK-n?
2014 óta dolgozom az egyetemen. Kedves ismerőseim javaslatára jöttem ide, a bionikai vonalra, ahova korábbi kutatásaim jól beilleszthetőek.

Mi a legkedvesebb élménye az ITK-val kapcsolatban?
Amikor még működött a menzánk, egyik ebédnél Csurgay Ildikóval kerültem egy asztalhoz. Mondtam neki egyebek mellett, hogy nagy szükségem lenne a 3 nappal ezelőtt megjelent Magyar Nemzetre, de nem tudom honnan lehet beszerezni. Egy fontos cikk van benne a bátyámról, legalább 3 példány lenne jó. Ebéd után megkávéztunk majd mire felmenetem a szobámba az asztalomon volt az újság. Ildikó pillanat alatt intézkedett és Tholt Péter közreműködésével nyomban megszerezte a kiadótól a keresett számot. Ez csak egy apró morzsa, de sok-sok hasonló kedves epizódot lehetne említeni.

Melyik három szóval jellemezné az ITK-t?
oktatás, kutatás, emberi kapcsolatok

Szívesen járna-e hallgatóként az ITK-ra? Miért?
Igen, nagyon jó a légkör. Viszonylag kevés hallgatóra sok oktató jut, így lehetőség van a személyes kapcsolatra a tanárok és diákok között. Van egy közös értékrend, ami megnyilvánul mind a diákok, mind a munkatársak és oktatók viselkedésében és ez nagyon jó.

Megosztana valamit a családjáról?
Jelenleg sok nehézség, betegség van a családban. Nehéz volt a járványügyi helyzet is, melyben nem tudtunk találkozni. De reméljük, mostmár minden visszaáll majd a normális kerékvágásba.

Szabadidejét mivel szereti tölteni?
Jelenleg nemsok a szabadidőm, otthoni kötelezettségeim kötnek le, illetve a tudományos kutatásban nincs szabadidő és munkaidő. Sokszor hétvégén, vagy későn este van elég nyugalom például egy cikk megírására, vagy szakmai kapcsolattartásra. De emellett van egy plébániai közösség, melynek a vezetője vagyok és sok-sok programot csinálunk főként idős tagjainknak. Következő programunk a Gül Baba türbéjének meglátogatása lesz.

És végül: mit üzen a hallgatóknak?
Használják ki az egyetemi éveket. A legjobb barátságok ekkor köttetnek, és sokan a párjukat is ebben az időszakban találják meg. Tanuljanak, vegyék komolyan a tantárgyakat, az itt megszerzett tudás egész életükben, pályájukban az alapokat fogja jelenteni. Végül becsüljék meg oktatóikat, akik időt, fáradságot nem kímélve munkálkodnak azon, hogy a hallgatóikat az életpályájukon elindítsák, segítsék.

x