dr. Zsedrovits Tamás PhD, egyetemi adjunktus

Dr. Zsedrovits Tamás hallgatóként került Karunkra 2004-ben. Diploma után a doktori iskolában folytatta tanulmányait. A fokozatszerzést követően, 2014-től pedig egyetemi adjunktusként dolgozik nálunk. A Matlab programozás, Adatbázis-rendszerek, Adatbázis-kezelés, Java programozás, illetve Adatszerkezetek és algoritmusok tárgyak oktatásába kapcsolódott be.
(2015. július)

Hova járt egyetemre? Miért azt a szakot, szakterületet választotta?
A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Karára jártam mérnök informatikus szakra, még osztatlan képzésre. Abban az időben a neurobiológia, és a molekuláris biológia is a mérnök informatikus szak részét képezte, sőt mindjárt az első félévtől voltak ezek a tárgyak. Mivel a középiskolában biológia-kémia fakultációra jártam, és szerettem a számítógéppel bütykölni, így kézenfekvőnek tűnt, hogy a két terület határán lévő szakot válasszak. Emellett gondolkodtam a biomérnöki és a gyógyszerész szakokon is.

Milyen élményei vannak egyetemi éveiről?
Amikor mi kezdtünk, 2004-ben akkor készült el az „új épület". Már az elejétől fogva megtapasztaltam a családias légkört, és hogy az oktatók tényleg kollégáknak tekintettek minket, bármikor fordulhattunk hozzájuk. Így találtam diploma témát is, Kovács Ferenc professzor úrnál. Épp a Programozható VLSI tárgyat tartotta, amikor az egyik szünetben felajánlotta, hogy akit érdekel a magzati szívhangos kutatás, menjen be hozzá egy rövid beszélgetésre. Ez az Önálló labor előtti félévben volt, így egy kis előnnyel tudtunk indulni. A témával végül csapatban kijutottunk az OTDK-ra is, de sajnos ott díjat nem nyertünk.
A másik meghatározó élményem Roska Tamás professzor úrral való találkozás és beszélgetés volt. A CNN tárgy után lehetett jelentkezni a SZTAKI-ba nyári gyakorlatra. Behívott az ottani irodájába, és megbeszéltük, hogy mivel fogok foglalkozni, mi az, ami érdekel, egyáltalán mi a témám az egyetemen. Megérintett a nyitottsága, a lelkesedése, az ahogy az emberekre figyelt.
Meghatározó élményeim közé tartozik még az énekkar is, melyben részt vettem az indulástól fogva. Csak néhány próbánk volt az első szereplés, az épület megnyitója előtt, így nagy volt az izgalom. Ennek ellenére a szereplés egész jól sikerült, akkor csendült fel ITK-s ünnepségen először az örök klasszikus Cohors Generosa is.
Fontos volt nekem, hogy Katolikus Egyetemre járhattam, és a Karon akkoriban tartott Alpha kurzus keretében tudtam a hit dolgaiban is fejlődni, és közösségben is meg tudtam élni a hitemet.

Hogyan indult a pályafutása? Mi motiválta?
Már kiskorom óta él bennem a vágy, hogy kutató és feltaláló legyek. Ez is motivált, hogy elkezdjem a PhD képzést a Karon.

Hogyan került hozzánk az egyetemre? Mióta van az ITK-n?
Oktatóként 2014 októbere óta veszek részt az ITK munkájában. A doktori befejezése után felajánlották, hogy folytathatom a kutatási munkát, amit elkezdtem, és hogy bekapcsolódhatok az oktatásba is.

Melyik három szóval jellemezné az ITK-t?
Hit, értelem, bizalom.

Szívesen járna-e hallgatóként az ITK-ra?
Szívesen járnék (újra). Úgy gondolom, hogy nagy lehetőség, hogy olyan helyen tanulhat az ember, ahol a szakmában nemzetközileg elismert kutatókkal lehet kapcsolatba kerülni, ahol már a képzés legelejétől fogva teljes, felnőtt embereknek tekintik a hallgatókat, és rengeteg érdekes tématerület kutatásába be lehet kapcsolódni.

Megosztana valamit a családjáról?
Az ITK-n ismerkedtem meg feleségemmel, aki szintén mérnök informatikusként végzett, és a Richternél dolgozik. Egy kislányunk van, Julcsi, aki ősszel lesz 3 éves, ő is nagyon szereti az énekkart.

Szabadidejét mivel szereti tölteni?
A szabadidőnet leginkább családommal, és barátaimmal szeretem tölteni, de néha szakítok időt a saját hobbijaimra is.
Szeretek kirándulni, különösen ősszel és télen. Szeretek futni, biciklizni, evezni, horgászni. A labdajátékok közül a kézilabda a kedvencem, de szeretek focizni, és röplabdázni is.
Szívesen nézek angol és francia nyelven sorozatokat, filmeket. Szeretek társasjátékozni.
Nagyon szeretem a zenét, sokféle stílust kedvelek. Szívesen énekelek kórusban, és gitározom.

És végül: mit üzen a hallgatóknak?
Használják ki az adódó lehetőségeket, ha olyan dologgal találkoznak, ami érdekes lehet számukra, ne féljenek igent mondani.

x