CEEPUS

A CEEPUS (Central European Exchange Program for University Studies) a közép-európai egyetemek számára létrehozott multilaterális alapú csereprogram, melynek célja, hogy a felsőoktatás területén együttműködő partner intézmények között lehetővé tegye hallgatói és oktatói mobilitások lebonyolítását, speciális kurzusok, valamint hallgatói kirándulások szervezését, támogassa hosszú távú szakmai együttműködések kialakulását a térségben, ezzel elősegítve Közép-Európa stratégiai szerepének erősödését.

A program az ún. hálózati együttműködésre épül, vagyis egy közös tudományos témában min. 3 CEEPUS ország 3 intézménye alakít egy egységet, vagyis hálózatot. (Szemben az Erasmus program kétoldalú együttműködéseivel.)

További információ az programról

Pályázat

A freemover pályázattípusban a CEEPUS tagországok bármely felsőoktatási intézményében aktív státuszú hallgatók és oktatók nyújthatnak be pályázatot a CEEPUS tagországok bármely akkreditált felsőoktatási intézményéhez, az intézmény egyéb CEEPUS hálózati részvételétől függetlenül. A freemover pályázatokat a rendelkezésre álló hónapkeret erejéig tudják jóváhagyni az egyes fogadó országok.

A 2021/2022-es tanév őszi félévére szinte az összes CEEPUS tagország megnyitotta ezt a lehetőséget. A pályázatok benyújtásának határideje országonként eltérő lehet. Bővebb információ a fogadó ország nemzeti irodájától kapható.

Célországok lehetnek:

Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Észak-Macedónia, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia.

Figyelem!
A pályázás és - nyertes pályázat esetén - a kiutazás előtt a pályázó felelőssége az adott célország beutazási rendelkezéseinek és a mindenkor hatályos hazai járványügyi intézkedéseknek, valamint a küldő, illetve fogadó intézmények irányelveinek ismerete, illetve a fogadó intézmény fogadókészségének egyeztetése.

További információ a Tempus Közalapítvány honlapján.

Ha nálunk nem találtál megfelelő CEEPUS hálózatot, freemover-ként lehetőséged van CEEPUS ösztöndíjra pályázni, amennyiben a hálózatok nem használták fel a rendelkezésükre álló kereteiket. Ezért freemover pályázat beadására kizárólag a második szemeszterre van lehetőséged. Bármely CEEPUS országbeli akkreditált egyetem bármely tanszékére pályázhatsz. A pályázat nyelve: angol. A pályázat feltöltési határideje: november 30.

Speciális szabályok:

A freemover pályázók, a hálózaton belül pályázóktól eltérően, egyenesen a magyar Nemzeti Irodához nyújtják be a pályázatukat.
A pályázatot a központi honlapra kell hiánytalanul feltölteni legkésőbb november 30-ig. A pályázati űrlap pontos kitöltése után a pályázati anyaghoz kétfajta dokumentumot kell feltölteni (Letter of Recommendation, Letter of Acceptance). Figyelem! Csak a hiánytalanul benyújtott pályázatokat tudják elfogadni.
Ha Ausztriába, Bosznia-Hercegovinába, Csehországba vagy Szlovákiába pályázol, dokumentumok feltöltése nélkül véglegesítheted pályázatodat az online rendszerben. Ezután az érintett Nemzeti Irodák meghatározzák a rendelkezésükre álló szabad kvóták alapján a Freemover jelöltek körét, amiről a rendszer automatikus üzentet küld neked. Ha bekerültél, csak ezután kell felvenned a kapcsolatot a fogadóegyetemmel és beszerezni a dokumentumokat. Végül, a szokott módon, a Nemzeti Irodák döntenek a pályázatokról.

A Letter of Recommendation dokumentumot, vagyis az ajánlólevelet, 2 példányban kell letöltened, majd az egyetem 2 különböző tanárával kitöltetned és aláíratnod. Ezzel igazolod, hogy az egyetem, mint küldő intézmény, támogatja külföldi ösztöndíjadat és elismeri az ott végzett tanulmányaidat. (Ezt a hálózaton belüli pályázatoknál a hálózati koordinátor teszi meg.)

A Letter of Acceptance nyomtatványt, vagyis a fogadó nyilatkozatot, 1 példányban kell letöltened, és kitöltetned majd szabályosan aláírattatnod a fogadó intézmény illetékesével.
Ha hallgatói státuszú (S) pályázatot nyújtassz be, 3-10 hónapig terjedhet, ha pedig szakdolgozatodhoz szeretnél kint kutatni, benyújthatsz rövid távú hallgatói (ST) státuszú pályázatot, DE a szakdolgozatírás tényét jelezned kell a pályázat MOTIVATION részében.

Ha megvan mind a két fajta dokumentum, szkennelve fel kell töltened őket a pályázatodhoz a központi honlapra, majd az egészet a SUBMIT gomb megnyomásával véglegesíteni.
A Nemzeti Iroda formailag ellenőrzi a beérkezett pályázatokat, majd továbbítja a fogadó ország Nemzeti Irodájának, ahol döntenek a pályázatról. Így az eredményekről érdeklődni a fogadó ország Nemzeti Irodájánál lehet.
A CEEPUS program általános szabálya, hogy a külföldön folytatott tanulmányokért a hallgatónak itthon krediteket kell kapnia. Az nincs központilag szabályozva, hogy mennyit, ez az intézmények közötti megegyezéstől függ. Ezért ajánlott még kiutazás előtt, itthon tisztázni, hogy a kinti tanulmányaidat itt hogyan fogják elismerni.
Ha olyan intézménybe szeretnél jelentkezni, amely nem szerepel a központi honlap listájában, akkor a következő opciót kell választani, amikor kitöltöd a pályázati adatlapot a honlapon: "my unit is not on the list" - és beírni a megpályázni kívánt intézményt.

További információért keresse a kari koordinátort.

Frissítve: 2021-10-21

x