• Vezető: Prof. Pongor Sándor
  • Tagok: Dr. Juhász János, Dr. Ligeti Balázs, Szabó Zsófia
  • A kutatócsoport elsődleges érdeklődési területe a sejtek közti kommunikáció vizsgálata, különös tekintettel a mikrobális közösségek kommunikációs és kooperációs mechanizmusainak genomikai és proteomikai hátterére. A mikrobiális közösségek szerepe egészségben, betegségben és az ökosziszéma stabilitásában egyaránt meghatározó. Megértésük közelebb hozhat a fertőzések, járványok, de a környezeti és társas folyamatok jobb megértéséhez is.
  • A csoport célja új technikák fejlesztése genomiális adatok (NGS) elemzésére, különböző típusú, nagy méretű biológiai adatok bányászatára, feldolgozására, integrálására elsősorban gépi tanulás segítségével; valamint mikrobiális jelenségek leírására alkalmas ágens-alapú modellek készítése.

 

A molekuláris biológiai adatok különböző rétegeit (például nukleotidszekvenciák, 3D-s fehérjeszerkezetek, biológiai funkciók) össze kell kapcsolni ahhoz, hogy (tudományos cikkekben közzétett) ismereteket szerezzünk a szervezetek szerkezetéről és szabályozásáról. A különböző adattípusok vagy rétegek közötti leképező eszközök és a rétegeken belüli klaszterezési módszerek kulcsfontosságúak a hatékony információátvitelhez.