A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kara a fakultás profiljához igazodó Kutatóházat létesített Esztergomban, amely segíti új kapcsolódási pontok létrejöttét innovációs folyamatokhoz, partnerekhez. A Kutatóház modern infrastruktúrájának kialakítására az elmúlt években a PPKE több, mint 600 millió Ft pályázati és saját forrást biztosított. A kialakított infrastruktúra és a Kar nemzetközileg is elismert kutatói együtt biztosítják, hogy számos területen részt tudunk venni K+F feladatok ellátására. A kutatóházban több - szimbiózisban működő - laboratóriumban valósulnak meg a feladatok:

i) A robotika és elektronika laborban helyet kapott két U3 típusú robotkar és több National Instruments PCI mérőállomás. A laboratórium főbb feladata az intelligens és kooperatív robotrendszerek fejlesztése, elektronikai kísérletek elvégzése és egyedi prototípusok tervezése és bevizsgálása. Ezen túl fontos irány a számítógépes grafika és gépi látáson alapuló szoftverrendszerek fejlesztése (például önvezető gépjárművekhez).

ii) A folyadékanalitikai egységben helyet kapott egy Tecan Freedom Evo 150/8 és Hamilton Microlab Starlet automatikus folyadékkezelő rendszer. A laboratórium célja, hogy új laborautomatizálási megoldásokat dolgozzon ki. Biológiai alkalmazásokat tekintve új molekuláris diagnosztikai eljárások és nagy áteresztőképességű mérések kidolgozásával foglalkozunk. Ezen túl fontos irány a hidraulikai olajok, kenőolajok és zsírok vizsgálata. Terveink szerint a laboratóriumunk lehetőségeit bővítenénk komplex reológiai és spektrofotometriás mérésekkel, hogy akár festékek, ragasztók, műanyag olvadékok vagy élelmiszeripari minták vizsgálatát is el tudjuk végezni.

iii) A mikroszkóp laborban több nagyértékű mikroszkóp is helyet kapott. Többek között egy teljesen felszerelt anyagtudományi kutató mikroszkóp, egy teljesen motorizált inverz fluoreszcens mikroszkóp és egy Hitachi TM4000Plus elektronmikroszkóp is. A labor főbb profilja az automatizált mikroszkópiás mérési és képfeldolgozási eljárások fejlesztése. Tervek szerint a laboratóriumot tovább bővítenénk az anyagtudományi minták előkészítéséhez szükséges eszközökkel, hogy szélesíteni tudjuk az ipari együttműködéseink lehetőségeit.

iv) Az egyetem rendszerbiológiai laboratóriuma populáció-dinamikai modellek építésével foglalkozik, például járványtani kérdések megválaszolására. Ezen túl iparilag is fontos irány a több élesztőt tartalmazó rendszerek viselkedésének kísérleti vizsgálata. A bor-, sör- és élelmiszeriparban, valamint bioüzemanyag gyártásánál is kulcsfontosságú, hogy különböző élesztő törzsek hogyan hatnak kölcsön (pl. kooperáció vagy épp verseny alakul ki). Valamint ezen kölcsönhatásoknak milyen makroszkópikus hatása van.

v) A mikrofluidika laboratórium új mikrofluidikai eszközök fejlesztésével és számítógépes modellezésével foglalkozik orvosi vagy biológiai meghatározási módszerek miniatürizálásához. Ilyenek például lab-on-a-chip megoldások fejlesztése orvosi diagnosztikai felhasználásra. Az esztergomi laborokban rendelkezésre áll az eszközök gyártásához és validálásához szükséges műszerpark is.

vi) A fehérjebiokémiai csoport fehérjeszerkezeti és fehérje-fehérje kölcsönhatásának vizsgálatával foglalkozik. Az esztergomi kampuszon belül elsősorban fluoreszcensen jelölt fehérjék vizsgálata történik mikrofluidikai és mikroszkópiás eszközökkel.