• Vezetők: Dr. Karacs Kristóf, Dr. Kusnyerik Ákos
  • Tagok: Dr. Gelencsér-Horváth Anna, Madaras Ákos, Pintér Gergely 
  • A Látásközpont célja a látássérült páciensek látásának lehető legteljesebb visszaállítása és életminőségének javítása orvosi valamint műszaki eszközök alkalmazásával, illetve szembetegségekhez kapcsolódó új diagnosztikus és terápiás eljárások kidolgozása.
  • Négy alprogram keretén belül folytatunk kutatásokat: 1. A látássérültek mindennapi életvitelét megkönnyítő elektronikus készülékek működéséhez kapcsolódó kutatások 2. Retinaimplantátumok nemzetközi klinikai vizsgálatában való részvétel, illetve annak hazai implementálása 3. A látás helyreállítását szolgáló, genetikai megközelítésen alapuló technikák klinikai vizsgálata 4. Atomatikus szemdiagnosztika fundus, OCT és egyéb modalitású felvételek alapján.
  • Az ITK-n folyó munka javarészt az 1. és a 4. alprogramhoz kapcsolódik. Az alapkutatás elsősorban a tér-időbeli eseményértelmezés, ezen belül is a legtöbb információt közvetítő érzékszervi csatorna, a látás modellezésére irányul. Itt az emberi látás esetében megismert működés inspirációul szolgál, de önálló, az elérhető, illetve a közeljövőben elérhetővé váló hardverek képességeivel összehangolt modellek megalkotásán is dolgozunk.

 

Navigáció telefonos vizuális asszisztenssel a Cybathlon Challenge 2023 versenyen