• Vezető: Vidáné dr. Erdő Franciska
  • Tagok: Kocsis Dorottya, Szepetneki Fanni, Zsiborás Luca, Börcsök Berta, Báthory-Fülöp Anita, Vida Beatrix
  • A laboratóriumban különböző gyógyszerbeviteli lehetőségeket vizsgálunk. A tradicionális orális kezelés mellett az alternatív útvonalakat is teszteljük (transzdermális, intranazális, etc.). Módszereink között szerepelnek a hagyományos és miniatürizált diffúzós cellás vizsgálatok, az optikai mikroszkópia, a konfokális Raman spektroszkópia és morfológiai analízis. Az ex vivo bőrszövetek karakterizálása mellett in vitro human rekonstruált epidermisz 3D szövetkultúra mintákon is dolgozunk.
  • A vizsgálatokban egészséges szöveteket, illetve dermatológiai betegség modelleket (pszoriázis, allergiás kontakt dermatitisz, sebgyógyulás, UV-erithema stb) tesztelünk. Bionyomtatással előállított alginát alapú mesterséges epidermisz és teljes bőr permeábilitási tesztek kidolgozása is folyamatban van.

A 'skin-on-a-chip' mikrofluidikai platformok használhatók bőröregedési vizsgálatokra, bőrbetegségek és terápiás stratégiák elemzésére, valamint kozmetikai termékek tesztelésére. Ezek az in vitro rendszerek fiziológiailag releváns modellek, amelyek helyettesíthetik az állatkísérleteket, és képesek utánozni az élő szervek dinamikáját.