• Vezetők: Dr. Rózsa J. Balázs
  • Tagok: Dr. Katona Gergely, Dr. Juhász Gábor, Dr. Pálfi Dénes, Mezriczky Zsolt, Mihály Anna
  • Egyedi sejtek és neuronális hálózatok szintjén történő aktivitás vizsgálat valós idejű 3 dimenziós kétfoton mikroszkópiai eljárásokkal. Ahhoz, hogy megértsük az agy funkcionális működését olyan új képalkotó eljárások használata szükséges, mint a tetszőleges hozzáférésű (random access) 3D kétfoton mikroszkópia, amely az idegsejt szóma és nyúlványhálózatának szimultán valós idejű mérésére képes.
  • A saját fejlesztésű 3D AO szkennelési technikánk 6-9 nagyságrendnyi növekedést tett lehetővé a mérési sebességben és a jel-zaj viszonyban, azonban megoldandó problémák továbbra is fennállnak: az éber állat mozgásából származó mozgási-műtermékek, melyek fluoreszcens adat vesztéshez vezetnek. Olyan új fluoreszcens képalkotó eljárást fejlesztettünk ki ennek mérséklésére, ahol minden szkennelési pontot kiszélesítettünk 3D vonalakra vagy felszín, illetve térfogati elemekre, megőrizve a szükséges fluoreszcens információt az off-line mozgás korrekciós eljárásokhoz. Új metodikánk hatásosan kiküszöböli az in vivo mozgási műtermék okozta hibákat, és így lehetővé vált a gyors 3D mérések kivitelezése 3D-ben elhelyezett vonalakkal több mint 100 dendrit tüske mérésére, több mint 100 szóma mérésére négyzetekkel vagy kockákkal, illetve tüskés dendritek mérésére teljes térfogatukban és részletes felszíni struktúrákkal, mozgó, viselkedő állatokban.
  • Az új kétfoton technológiát piramissejtek és interneuronok aktivitásának vizsgálatára használjuk mozgó, viselkedő állatokban. Méréseinkkel a jutalmazás és büntetés kontextusán keresztül az agy szerteágazó, eddig ismeretlen jelrendszereit tárjuk fel, mely az egész neokortexen és hippokampuszon keresztül aktiválja a tanulási folyamatokat.