• Vezető: Dr. Goda Márton Áron
  • Tagok: Dr. Hatvani Janka (labor kutató), Dr. Gyöngy Miklós (labor alapító), Müller Kristóf (laborasszisztens)
  • Laborunk két kutatócsoportnak ad helyet. Az Akusztikus Képalkotással foglalkozó kutató csoport célja a különféle hullám folyamatok és jelenségek megértése arra, hogy a különböző testek - köztük biológiai szövetek - tulajdonságait tudjuk feltárni, ezenkívül egyéb projektekben is részt veszünk, mint például a folyók echográfiás kutatásában. Az Orvosi Jelek kutató csoportja a harmadik trimeszteri magzati monitorozásra fókuszál, melynek vizsgálatához PCG, EKG, PPG, CTG és egyéb orvosi képalkotókat is felhasználunk. A fonografikus mérések során non-invazív akusztikus szenzorokat helyezünk el az anyai hasfalon.
  • A kutató csoport célja, hogy segítse az orvosi protokollokat a magzati Fonokardiográfia és Ephnográfia terén. Kutató csoportjaink készségesen segítik az Ultrahangos Képalkotás és Orvosi Jelfeldolgozás egyetemi kurzusokat megfelelő kísérleti méréssel és demonstrációs eszközökkel. Szoros kapcsolatot ápolunk a kórházakkal, klinikákkal és orvostechnológia cégekkel.
  • Együttműködő partnereink:

A magzati légzésmozgás epizódjainak idő- és frekvenciaelemzése a magzati fonokardiográfiás jelben. Az FBM és a szívhangok eltérő frekvenciakarakterisztikát mutatnak, az FBM jel alacsonyabb frekvenciákon jelenik meg, a szívhangok csúcsértékei pedig magasabb frekvenciákon helyezkednek el. Az FBM és a szívhangok kezdőfrekvenciája között jól elkülönül. Konkrétan az FBM könnyen kimutatható a 20-30 Hz-es frekvenciasávban, míg a szívhangok magasabb frekvenciatartományokban jelentkeznek.