• Vezető: Prof. Benedek Csaba
  • Tagok: Kovács Lóránt, H. Zováthi Örkény, Yahya Ibrahim, Kégl Marcell, Madaras Vilmos, Szentirmai Gábor
  • Napjaink korszerű érzékelői forradalmasították az információgyűjtést. A forgalomban közlekedő járművek érzékelő rendszerei a navigációhoz szükséges tájékozódáson kívül lehetőséget adnak a környezet valós idejű feltérképezésére, statikus valamint dinamikus környezeti elemek észlelésére és felismerésére.
  • Az újgenerációs térinformatikai rendszerek (GIS) rendkívül nagy térbeli részletezettségű háromdimenziós térképet tárolnak a városról sűrű 3D pontfelhők, és tájolt fényképek, valamint szemantikai metaadatok formájában. Egyre nagyobb jelentősége van a gyorsan fejlődő minőségű és felbontású orvosi 3D adatok (MR, CT vagy ultrahangos felvételek) automatikus szűrésének és feldolgozásának. A kulturális örökségvédelmében is egyre nagyobb szerepet kapnak a digitális eszközök alkalmazásai: mind a régészeti, mind a műemléki kutatás szempontjából kiemelten fontos feladat az, hogy a felmérésekből származó adatokat automatizált módon lehessen értelmezni.
  • A Gépi érzékelés és térinformatikai számítások laboratóriumban folyó kutató- és fejlesztőmunka fő célja, hogy a különböző alkalmazási területeken használt térinformációt rögzítő szenzorok méréseinek automatikus feldolgozása és összerendelése útján minél teljesebb képet kaphassunk a környezetünkről: ehhez új modelleket és eljárásokat fejlesztünk, és próbálunk ki a gyakorlatban is. Kutatásaink a PPKE ITK és a SZTAKI Gépi Érzékelés Kutatólaboratóriumának együttműködésében valósulnak meg.