• Vezető: Dr. Fekete Zoltán
  • Tagok: Dr. Horváth Ágoston Csaba, Szabó Ágnes, Lantos Zsófia, Ebrahim Ismaiel, Víg Levente, Mórocz Ákos, Csomai Borbála, Nguyen Eszter, Papp Dóra, Kastall Csilla
  • A mikroelektromechanikai rendszerek (MEMS) egyre nagyobb teret hódítanak az orvostechnikai eszközök piacán is. A miniatűr érzékelő és beavatkozó egységek gyártástechnológiája, vizsgálata és élő szervezetekben történő alkalmazása az anyagtudomány, elektronikai technológia, neurobiológia és informatika tudományterületeinek együttműködését igénylő szakmai kihívás. Különösen igaz ez az idegszövetbe implantálható eszközökre.
  • Kutatócsoportunk 2015 óta olyan mikroimplantátumok tervezésével, gyártásával és tesztelésével foglalkozik, melyek nagy térbeli és időbeli felbontással képesek az idegsejtek közötti információáramlást megfigyelni, illetve optikai vagy farmakológiai úton, helyileg beavatkozni sejtszintű folyamatokba.
  • Bővebb információk

Csoportunk az idegtudományok és a mérnöki tudományok szakértelmét ötvözi, hogy mikroméretű eszközöket hozzon létre az agysejtek lekérdezésére vagy stimulálására. Ezeket az interfészeket MEMS (mikro-elektromechanikus rendszerek) technológiával hozzuk létre, és lehetővé teszik az elektrofiziológia kombinálását neuroimaginggel, optoelektronikával vagy mikrofluidikával.