Multiscale Modelling of Biological Systems: Erasmus+ BIP az ITK-n

2024.05.28.

május 21-25. között tartott "Biológiai rendszerek többszintű modellezése" című Erasmus+ BIP (Blended Intensive Programme) projekthetére érkező hallgatók összetett biológiai problémák megoldásának folyamatába nyertek betekintést gyakorlati oldalról olyan részletességgel, amely egy normál kurzus keretében nem kivitelezhető.

Az intenzív szakmai továbbképzést a szakterület elismert professzorai tartották az Utrechti Egyetemről, a Bolognai Egyetemről, illetve a Pázmány ITK-ról. A programba beválogatott hallgatók mindannyian biotechnológia, illetve bioinformatika jellegű mesterképzésben vesznek részt Európa különböző egyetemein. A projekthetet kéthetes online felkészülési időszak előzte meg, amelynek során a hallgatók videók, segédanyagok és online tesztek segítségével készülhettek fel a projekthéten megszerzendő gyakorlati ismeretekre.

A projekthét során szóba kerültek többek között az antitest-célpont felismerés és modellezés speciális szempontjai, vagy a gyógyszeriparban is kiterjedten használt molekuladokkolási eljárások, amelyek képesek a potenciális hatóanyagmolekulák kötődési módját megbecsülni. A hallgatók betekintést kaptak a molekuláris patológia korszerű képelemzési eljárásaiba, például a digitális tárgylemezek elemzésébe is. Általános áttekintést kaptak a mikrobiális közösségek modelljeinek jellemzéséről, valamint gyakorlati oktatásban részesültek az ehhez kapcsolódó számítások paraméterezéséről és elemzéséről, például két sejttípus versengéséről egy korlátozott erőforrásokkal rendelkező környezetben.

Az egész napos kurzusokat minden este más és más kulturális program zárta, például a nemzetközi mentorközösség által vezetett városnézés, esti hajókirándulás a Dunán, vagy élőzenés moldvai táncház. Szombaton a résztvevők megtekinthették esztergomi laborunkat is, valamint búcsúzóul kipróbálhatták a visegrádi nyári bobpályát.

A hallgatók a BIP programnak köszönhetően rengeteg élménnyel, korszerű szakmai ismeretekkel és számos új szakmai ismeretséggel gazdagodva tértek haza.

Események

01.
2024. jún.
ITK
MI Alkalmazásai szakirányú továbbképzés - jelentkezési határidő
21.
2024. jún.
ITK
TDK konferencia 2024 tavasz
Pázmány ITK
27.
2024. jún.
ITK
Biológiai adatelemző szakirányú továbbképzés - online nyílt nap
online
28.
2024. jún.
ITK
Biológiai adatelemző szakirányú továbbképzés - jelentkezési határidő
28.
2024. jún.
ITK
ÚNKP zárókonferencia 2024
08.
2024. júl.
ITK
Gólyatábor 2024
Bodajki Falutábor
További események
szechenyi-img-alt